Bhutan Yazıları 1


Bhutan Ne Yana Düşer Usta?




Tiger's Nest, Paro

Puntong Dechen Photrong Dzong, Punakha


Mutlu halkının Druk Yul yani “Gök Gürültüsü Ejderhasının Ülkesi” olarak adlandırdığı Himalayaların eteklerindeki bu ülkenin varlığından, yıllar önce bir seyahat acentesinin web sayfasını incelerken haberdar olmuştum; Bhutan’dan son Shangri La diye söz ediliyordu.

Shangri La İngiliz yazar James Hilton’un 1933 yılında yazdığı “Lost Horizon” isimli (Türkçe'ye Yitik Ufuklar ismiyle çevrilmiş, Can Yayınları’nda mevcut) romanında kurguladığı ütopyaya verilen isim. Hilton kitabında Shangri La’yı Asya’nın en uzun dağ sırası Kunlun’un eteklerinde, mistik, mutlu insanların uyum içinde yaşadığı bir vadi olarak tanımlamış. Sonrasında Shangri La sözcüğü bir nevi dünya cenneti anlamında kullanılmaya başlanmış, özellikle de Himalayalar’da efsanevi bir ütopyayı tanımlamak için… Bunun günümüzdeki en olası karşılığı da; Bhutan Krallığı…


Pek çok insanın hala adını bile duymadığı fakat gezginlerin iyi bildiği bu küçük ülkeyi o gün kişisel “mutlaka gidilecek ülkeler” listeme eklemiştim.

Bhutan; Hindistan ve Tibet (Biliyorum; 1950’den bu yana orası Çin…) arasında sıkışmış, yaklaşık 47,000 kilometrekarelik yüzölçümü ile Hollanda’dan biraz daha büyük bir ülke. Nüfusu da 700 bin kadar. Son yıllarda demokratikleşme yolunda ciddi adımlar atsa da hala Meşrutiyetle yönetilen, Budist, insanların Gho ve Kira adı verilen yerel giysileriyle dolaştığı ve soyadlarının olmadığı, Televizyon ile 1980’lerin ikinci yarısında ancak tanışmış, başkentinde bile trafik ışıkları olmayan, sigara içmenin tüm ülkede yasak olduğu ve anayasasında “vatandaşlarının mutluluğundan” söz eden bir ülke…

Bhutan deyince “Gross National Happiness” yani Gayri Safi Milli Mutluluk için ayrı bir başlık açmalı. Bu terim ortaya ilk kez, ülkedeki modernleşme hareketini başlatan Bhutan’ın dördüncü Kralı Jigme Singye Wangchuck tarafından atılmış. Bugün ülkede eğitim ve sağlık hizmetleri ücretsiz. Çevreye karşı oldukça duyarlılar, hatta ülkedeki orman arazisi oranının, asla topraklarının yüzde 60’ından az olamayacağını söyleyen bir yasaları var.  Bhutan dünyada kamuya açık alanlarda sigara içilmesiyle birlikte sigara satışını da yasaklayan ilk ülke. Ayrıca ülkede batı tarzı billboardlar ve naylon poşet kullanmak yasak. Budizm’e ve geleneklerine bağlı kalmaya kararlılar. Mutluluğu sağlayabilmek için bunlar yeterli mi, tartışılır ama bu küçük ülkenin bu konudaki çabaları kesinlikle dikkate değer. Kanımca ülke insanının bireysel mutluluğunu, refahını ülkenin ekonomik büyümesinin ve üretiminin önünde gören Gayri Safi Mutluluk kavramı Bhutan’ı diğer dünya devletlerinden farklı bir yere koyuyor…

Bhutan’ın farklı bir vize politikası var. Öncelikle bilmeniz gereken Bhutan’lı bir tur operatörü ile bağlantıya geçmeden Bhutan’ı ziyaret edemeyeceğiniz. Bu arada Bhutan hakkında sık karşılaşılan yanlış bir bilgi de “turist kotası”. Sanılanın aksine Bhutan Devletince uygulanan Turist sayısı üzerinde herhangi bir sınırlama mevcut değil.

Seyahatinizden önce bir tur operatörü ile bağlantıya geçiyorsunuz ve ödemeyi gerçekleştiriyorsunuz. Tur operatörü adınıza Başkent Thimpu’daki Bhutan Turizm Konseyine on-line başvuru yapıyor. Bu konsey tur ücretinizin tamamının ödenip ödenmediğini kontrol ettikten sonra tur operatörüne bir konfirmasyon yazısı gönderiyor. Tur operatörü de bu konfirmasyon yazısı ile Bhutan Dışişleri Bakanlığına sizin adınıza vize başvurusu yapıyor. Bu işlemler için sizin herhangi bir form doldurmanız gerekmiyor. Tek yapmanız gereken bir fotoğrafınızı ve pasaportunuzu tarayıp tur operatörüne göndermek.

Vize başvurunuz onaylandığında Bakanlık Druk Air’e (Bhutan Havayolları) ve tur operatörünüze bir onay numarası gönderiyor. Bu onay numarasıyla ülkeye giriş yaparken pasaportunuza klasik vize damgasını basıyorlar.

Biz ülkeye Phuentsholing’den giriş yaptık. Hindistan’ın Batı Bengal eyaletindeki küçük Jaigaon şehrine komşu Phuentsholing Bhutan’a karayolu ile girebileceğiniz ana giriş kapısı. Ülkenin bir diğer giriş kapısı ise Paro Havalimanı ki; Druk Air yukarıda sözünü ettiğim onay numarası kendisine ulaşmadıkça bilet satışı yapmıyor.

Phuentsholing, Bhutan - Hindistan sınırı

Tüm bu vize prosedürü karmaşık gibi görünse de aslında sizin yapmanız gereken yalnızca tur operatörünüze bir fotoğrafınızı ve pasaportunuzu tarayıp göndermek. Gerisini tur operatörünüz hallediyor. Hatta Phuentsoling’de bizi karşılayan rehberimiz Sonam pasaportlarımızı toplayıp vize işlemlerini yaparken bizler de sınır kapısının hemen yanı başındaki bir restoranda akşam yemeğimizi yiyorduk. 

Bu arada bizim grup bu seyahati Vajra Guru Spritual Travels isimli seyahat acentesi ile gerçekleştirdi. Acentenin sahibi Budizm üzerine yaptığı çalışmalarıyla PhD derecesi almış Dr Karma Wangchuk. Başkent Thimpu'daki ilk akşam yemeğinde bize katılan Dr Karma, Budizm ile ilgilenenleri her konuda bilgilendirebilecek oldukça kibar bir beyefendi. Acentenin web sayfası için; Vajra Guru Spiritual Travels

İşin ekonomik boyutundan söz etmek gerekirse; Bhutan seyahatinizin maliyeti yine Bhutan Turizm Konseyi tarafından belirleniyor. Turistler için bir günlük minimum paket var. Bu pakete konaklama, tüm yemekler, yerel transferler ve rehberlik hizmetleri dahil. Druk Air uçuşları ise paketin dışında. Bizim grup için bu fiyat günlük 220 USD’ydi. Küçük bir hatırlatma; bu ücretin vize işlemlerine başlanmadan önce ödenmesi gerekiyor.

Vize ve maliyet konularında güzel hazırlanmış, kapsamlı bir sunumu Bhutan Turizm Konseyi’nin web sayfasında bulabilirsiniz. (Tourism Council of Bhutan)

Bhutan Krallığı’na 25 Ekim -3 Kasım tarihleri arasında 14 kişilik inanılmaz eğlenceli bir grupla gitme şansım oldu. Seyahatin mimarı Dr Karma Wangchuk ile aylarca yaptığı yazışmalar sonucu her zamanki gibi ince eleyip sık dokuyarak programı oluşturan gezgin Dostum, Ağabeyim Dr Ümit Kuru’dur. Dünyada gezecek onca yer varken aynı ülkeye iki kez gitmeme prensibini şimdiye dek sadece Bhutan için bozan Dr Ümit Kuru’nun birlikte olduğumuz bu ikinci Bhutan seyahatindeki izlenimlerine kişisel web sitesi Gezekalın’dan ulaşabilirsiniz.


Tüm Zamanların En İyi Seyahat Grubu (Fotoğraf Dr Ümit Kuru)

Bhutan Maceramız 25 Ekim günü bir akşamüzeri Phuentsholing sınır kapısından girişimizle başladı… 

Sürecek...

Etiketler: , , , ,